Background

Како да се игра покер


Покерот е игра со карти која е популарна низ целиот свет и има многу различни варијации. Во оваа игра, која се заснова и на среќа и на стратегија, играчите се обложуваат според комбинацијата на карти во рацете и се обидуваат да ги победат другите играчи. Разновидноста и возбудата на покер го направија игра која ја претпочитаат милиони играчи. Во оваа статија, ќе објасниме како да се игра основната игра на Texas Hold'em Poker и основните правила.

Основни правила на покер:

Број на играчи: покер може да се игра од два до повеќе од еден играч. Обично се игра на маса од 2 до 10 играчи.

Цели на играта: Главната цел во покерот е да се формира рака во која комбинацијата на вашите карти е подобра од комбинации на карти на другите играчи. Со тоа ги добивате облозите и го добивате тенџерето.

Почеток на играта: играта покер обично започнува со големи и мали ролетни. Некои од играчите прават принудни облози и на тој начин тенџерето почнува да се формира.

Давање карти: на секој играч му се делат две дупнати карти. Овие картички се видливи само за тој играч.

Прво коло за обложување (префлоп): Откако ќе се поделат картите, започнува првата рунда за обложување. Играчите можат да се обложуваат, да поминат или да се повлечат со евалуација на нивните картички.

Флоп: По завршувањето на првото обложување, три заеднички карти се ставаат во средината на табелата. Овие картички се достапни за сите играчи.

Втор круг на обложување (пост-флоп): Откако ќе се откријат флоп-картите, започнува вториот круг на обложување. Играчите ставаат облози, земајќи ги предвид картичките во рацете и отворените картички на масата.

Сврт: По завршувањето на вториот круг на обложување, четвртата заедничка карта се става на средината на табелата.

Трето обложувачко коло (пост-сврт): Откако ќе се открие картичката за вртење, започнува третото обложување. Играчите ставаат облози, земајќи ги предвид картичките во рацете и отворените картички на масата.

Река: По завршувањето на третото обложување коло, петтата и последна заедничка карта се става на средината на табелата.

Четврто обложување коло (Пост Ривер): Откако ќе се открие картата на Ривер, започнува четвртиот и последен круг на обложување. Играчите ставаат облози, земајќи ги предвид картичките во рацете и отворените картички на масата.

Пресврт: По завршувањето на четвртиот круг на обложување, ако има повеќе од еден играч, тие ги отвораат рацете и играчот со најдобра комбинација на раце од пет карти го добива тенџерето. Ако остане само еден играч, тој го зема тенџерето без да го покаже.

Рангирање со рака: Редоследот на раце во покер, од најниско до највисоко, е како што следува: висока карта, двојна, двојна, тројна, директно (линија), флеш, целосна куќа, четири пати, стрејт флеш и дијамант (кралски флеш). Кралскиот флеш е највисоката рака во директно одело.

Стратегии за обложување: Во покер, стратегијата е основен дел од играта. Важно е да ги изненадите другите играчи и да го освоите тенџерето со стратегии како што се блефирање, напуштање на ниски раце и подигање облози во вистински моменти.

Нова игра: по завршувањето на играта, започнува нова игра и картите повторно се делат. Играта продолжува континуирано, играчите на масата продолжуваат да ја користат својата среќа и стратегија за да го одредат победникот.

Сè на сè, покерот е возбудлива игра со карти и доаѓа во многу различни варијации. Texas Hold'em е една од најчестите и најпопуларните покер игри и се игра според горенаведените основни правила. За да бидете успешни во покерот, треба да ја искористите вашата среќа и стратегија. Но запомнете, трпението, вниманието и искуството се клучни за долгорочниот успех во покерот. Среќно и добри игри!