Background

Ракометно обложување


Ракометот е тимски спорт кој е брз и бара висока енергија. Два тима ја унапредуваат топката со додавање и дриблинг додека се обидуваат да постигнат голови еден на друг. Играта се игра на терен долг 40 метри и широк 20 метри, обично во затворена спортска сала, со по седум играчи во секој тим: голман и шест играчи од теренот. Натпреварите се состојат од две полувремиња од 30 минути со пауза од 10 минути помеѓу.

Историјата на ракометот датира од 19 век и темелите на денешните правила се поставени во Данска. Додека играта за прв пат се играше на отворени области, таа беше преместена во затворени области на почетокот на 20 век и бројот на играчи беше намален. На Олимпијадата во Минхен во 1972 година, ракометот беше претставен како спорт во затворен простор што го играа тимови од седум играчи и стана олимписки спорт во овој формат.

Ракометот вклучува различни технички и тактички вештини. „Едноставен напад“ се користи во брзи напади, „Подвоз“ се користи меѓу двајца играчи, а „Одбрана од човек до човек“ се користи за да се спречи противникот да игра. „Шест нула одбрана“ се однесува на ситуации кога сите одбранбени играчи се наредени на линијата, додека „Одбрана пет на еден“ се однесува на ситуации кога еден играч го брани голот додека другите го бранат голот. „Измама“ значи да се направи шут со измамување на противничкиот играч 1​.

Бидејќи ракометот е спорт кој бара физичка и ментална брзина, тимска работа и стратешко размислување, играчите мора да бидат во постојан тренинг и развој. Ова ги поттикнува не само да постигнат спортски успех, туку и да се подобрат во личните и социјалните вештини. Ракометот им нуди на играчите можност да развијат многу различни физички капацитети како што се кондиционирање, флексибилност, брзина и координација.