Background

Bast Hendboll


Hendbolli është një sport ekipor që ka ritme të shpejta dhe kërkon energji të lartë. Dy skuadra avancojnë topin duke pasuar dhe dribluar ndërsa përpiqen të shënojnë gola në golat e njëra-tjetrës. Loja luhet në një fushë 40 metra të gjatë dhe 20 metra të gjerë, zakonisht në një sallë sportive të mbyllura, me shtatë lojtarë në çdo ekip: një portier dhe gjashtë lojtarë në fushë. Ndeshjet përbëhen nga dy pjesë 30-minutëshe me një pushim 10-minutësh në mes.

Historia e hendbollit daton në shekullin e 19-të dhe themelet e rregullave të sotme u hodhën në Danimarkë. Ndërsa loja u luajt për herë të parë në zona të hapura, ajo u zhvendos në zona të brendshme në fillim të shekullit të 20-të dhe numri i lojtarëve u zvogëlua. Në Lojërat Olimpike të Mynihut 1972, hendbolli u prezantua si një sport i brendshëm i luajtur nga ekipe me shtatë lojtarë dhe u bë një sport olimpik në këtë format.

Hendbolli përfshin aftësi të ndryshme teknike dhe taktike. "Sulmi i thjeshtë" përdoret në sulmet e shpejta, "Nënkalimi" përdoret midis dy lojtarëve dhe "Mbrojtja nga njeriu me njeri" përdoret për të parandaluar kundërshtarin të bëjë një lojë. "Mbrojtja Gjashtë Zero" i referohet situatave ku të gjithë lojtarët mbrojtës janë të rreshtuar në vijë, ndërsa "Mbrojtja Pesë me Një" i referohet situatave kur një lojtar mbron portën ndërsa të tjerët mbrojnë portën. "Të mashtrosh" do të thotë të bësh një goditje duke mashtruar lojtarin kundërshtar 1​.

Meqenëse hendbolli është një sport që kërkon shpejtësi fizike dhe mendore, punë ekipore dhe mendim strategjik, lojtarët duhet të jenë në stërvitje dhe zhvillim të vazhdueshëm. Kjo i inkurajon ata jo vetëm të arrijnë sukses sportiv, por edhe të përmirësohen në aftësitë personale dhe sociale. Hendbolli u ofron lojtarëve mundësinë për të zhvilluar shumë kapacitete të ndryshme fizike si kondicionimi, fleksibiliteti, shpejtësia dhe koordinimi.